Michael Clayton   11 mrt 2008
Inlay van Michael Clayton
 
 
Genre: Speelfilm, Thriller
Acteurs: George Clooney
Tom Wilkinson
Sydney Pollack
Tilda Swinton
Speelduur: 110 minuten
Te huur op:      
Jouw waardering: Login om jouw waardering te geven
Gemiddeld:
   
  7,6
 
Deel deze film: Tweeten  
 
     
 

Als Sydney Pollack, Stephen Soderbergh en Anthony Minghella zich tegelijkertijd met een film bemoeien, dan is het in positieve zin oppassen geblazen. Het resultaat is een film die even zeven Oscarnominaties in de wacht sleept en een goede kanshebber is om in een aantal belangrijke categorieŽn het beeldje te gaan winnen. Net als vorig jaar Babel, eveneens zeven keer genomineerd, zou Michael Clayton voor het Nederlandse publiek wel eens een grote verrassing kunnen worden, want in de bioscoop viel hij amper op en dat betekent dat de videotheek de ideale plek is om kennis te maken met deze ijzersterke film.

De titel zegt het al, het verhaal draait om Michael Clayton. Michael (George Clooney) werkt bij het gerenommeerde advocatenkantoor Kenner, Bach & Ledeen waar hij vreemd genoeg niet het typische advocatenwerk doet. Michael, ooit een talentvol openbaar aanklager en strafpleiter, is voor de firma veel belangrijker in een heel andere rol. Als Ďfixerí heeft hij de taak om op verbale wijze buiten de normale procedures om allerlei problemen op te lossen of te laten verdwijnen en op die manier is hij van grote waarde. Als een al zes jaar slepende zaak door omstandigheden in een stroomversnelling komt, moet Michael al zijn talent gebruiken om erger te voorkomen. De ervaren advocaat Arthur Edens (Tom Wilkinson), heeft al zes jaar lang zijn leven opgeofferd en met een schadeclaim van bijna drie miljard dollar staat er voor de beklaagde, multinational U/North, erg veel op het spel. Als Arthur tijdens een getuigenverhoor ineens al zijn kleren uittrekt, lopen kantoor en opdrachtgever ieder op hun eigen manier groot gevaar. Michael wordt ingeschakeld om de doorgedraaide Arthur tot de orde te roepen, maar die heeft veel meer voor zijn klant in petto en vormt vanaf dat moment een onacceptabel risico.

Michael Clayton is geen alledaagse film, maar datzelfde kun je zeggen van films als Memento en Babel, twee films die ook een opbouw hadden waar we even rustig voor moesten gaan zitten. Doe dat alsjeblieft ook bij deze film, want daar krijg je geen spijt van.

 
     
Please wait...
Please wait...
Please wait...